Základy gnatologie - Šedý, Jiří, 1980- (Praha : Stanislav Juhaňák - TRITON, 2023)
Monografie se zaměřuje zejména na normální stavbu a funkci temporomandibulárního skloubení a souvisejících struktur, tedy anatomicko-fyziologickou normu, je však rozšířena i o klinické aspekty, které mají k anatomii těchto struktur klinicky významný vztah. Vytváří tak teoreticko-preklinický základ pro studium dalších stomatologických disciplín a mezioborovou spolupráci s řadou dalších odborníků. Řazení jednotlivých kapitol odpovídá jednomu ze základních konceptů moderní gnatologie, tj. posuzování těla jako celku a v návaznosti na něj i jednotlivých součástí. Za obecnými kapitolami je proto nejprve probrána postura. Ta je následována krční páteří, čelistním kloubem a dalšími součástmi, nechybí ani problematika zubů. Doplněna jsou další témata jako například podrobná klinická anatomie trojklaného nervu, reflexy orofaciální oblasti či funkční poruchy orofaciálního systému. Monografie je koncipována jako studijní příručka pro stomatology, orální a maxilofaciální chirurgy, fyzioterapeuty, rehabilitační lékaře, dentální hygienistky, zubní techniky i studenty příslušných oborů.
Bibliogr. odkazy
Register
Keywords: lekárstvo zubné; tvár; dutina ústna; žuvanie; kĺb temporomandibulárny; nervy hlavové; reflex; gnatológia