Základy neurologie - Ambler, Zdeněk, 1940-2013; Potužník, Pavel; Polívka, Jiří (Učebnice pro lékařské fakulty, 2023)
Učebnice je určena pro pregraduální výuku studentů lékařských fakult. Navazuje na opakovaná a praxí prověřená předchozí vydání, která se stala oblíbeným učebním textem nejen na plzeňské fakultě. S ohledem na dynamický rozvoj neurologie v posledních letech se spoluautoři rozhodli knihu vydat znovu a aktualizovat ji. Zachovali strukturu i celkový rozsah, některé kapitoly přepracovali, jinde doplnili nové poznatky. Text je dobře srozumitelný, věcný, výstižný, obsahuje vše podstatné z klinické neurologie a navíc je doplněn více než sto padesáti názornými obrázky. Problematika neurologie je z didaktických důvodů rozdělena na dvě části – obecnou a speciální. V obecné neurologii je stručně zopakována základní neuroanatomie a fyziologie a je probírána symptomatika a syndromologie při postižení jednotlivých struktur a systémů centrálního i periferního nervstva. Propedeutika popisuje konkrétní postup neurologického vyšetření, včetně základního vyšetření nemocných v bezvědomí a vyšetření novorozenců a kojenců. Speciální neurologie se zabývá jednotlivými nozologickými jednotkami, respektive nozologickými skupinami. Pokrývá celou neurologii a poskytuje studujícím i lékařům přehled o praktické neurologii, využitelný v rozhodovacím procesu diagnostiky a léčby a celkově v péči o neurologicky nemocné.