Poruchy menstruačního cyklu - Křepelka, Petr (Ars medica, 2023)
Poruchy menstruačního cyklu, které se manifestují projevy abnormálního děložního krvácení, významně negativně ovlivňují kvalitu života ženy a současně představují i jeden z nejčastějších důvodů návštěvy ženy u gynekologa. Efektivní řešení poruch menstruačního cyklu předpokládá široké znalosti fyziologie a patofyziologie ženské reprodukční soustavy. Publikace předkládá přehledné diagnosticko-terapeutické algoritmy řešení poruch menstruačního cyklu a jejich endokrinologických a reprodukčních aspektů. Kromě shrnutí aktuálních informací týkajících se historického a kulturního pohledu na menstruaci a evolučních aspektů lidské reprodukce poskytuje publikace též přehled současných teorií fyziologie a patofyziologie neurohumorálního řízení cyklu, základních etiologických faktorů abnormálního děložního krvácení, diagnostických metod a léčebných postupů. Publikace je koncipována současně jako praktický výukový materiál a je určena nejen gynekologům, ale i dalším zdravotnickým oborům, které se setkávají s projevy poruch menstruačního cyklu. Publikace vychází ve druhém aktualizovaném a rozšířeném vydání.