Urgentní příjem : nejčastější znaky, příznaky a nemoci na oddělení urgentního příjmu - Polák, Martin (Grada Publishing, 2023)
Publikace se věnuje nejčastějším stavům, se kterými se může lékař na oddělení urgentního příjmu setkat, především stavům interní povahy. Ukazuje, jak přistupovat k pacientovi na základě triáže, a to s ohledem na obtíže, se kterými přichází, nebo na již zjištěné onemocnění, se kterým je na urgentní příjem transportován. Kniha uvádí také kritéria pro přijetí či propuštění pacienta, diferenciální diagnostiku pro uvedené stavy, způsob diagnostiky i iniciální opatření na urgentním příjmu. Součástí jsou také mnemotechnické pomůcky pro zapamatování. Čtenář najde i některé specifické situace, jako přístup k pacientům jiného náboženského vyznání, postup u závažných stavů na palubě letadla apod. Kniha je určena lékařům, kteří pečují o pacienty s emergentními a urgentními stavy, a to jak na odděleních emergency, tak interních odděleních. Podle zkušeností s již rozebranými vydáními knihu také využívají lékaři i záchranáři ZZS, letecké společnosti v ČR a studenti lékařských fakult.