Neurologie pro humanitní obory - Orel, Miroslav, 1973- (Psyché, 2023)
Předložená publikace čtenářům z nelékařských oborů srozumitelnou formou představuje neurologii – samostatný obor soudobé medicíny, který se specializuje na nemoci centrální a periferní nervové soustavy. Záměrem je přiblížit danou problematiku co nejsrozumitelněji a nejpřístupněji při současném zachování odbornosti výkladu, ale s pominutím zahlcujících detailů. I z tohoto důvodu je výklad doplněn řadou schémat, ilustrací, výstupů a fotografií z lékařských vyšetření. Text je přehledně členěn a přináší strukturovaný souhrn základních příznaků a konkrétních diagnóz z okruhu onemocnění nervové soustavy. Kniha se věnuje možnostem vyšetření, které má soudobá medicína k dispozici, a shrnuje také doporučené postupy a limity farmakologické i nefarmakologické léčby neurologických onemocnění. Pro ukotvení tématu jsou stručně zmíněny výchozí aspekty stavby a funkce nervové soustavy jako takové. Opomenuta nejsou ani zásadní vývojová hlediska.