Autizmus od A po S - Ostatníková, Daniela, 1957- (Bratislava : IKAR, 2022)
Povedomie o poruchách autistického spektra sa na Slovensku každým rokom zvyšuje. Pribúdajú poznatky o biologických a environmentálnych faktoroch, ktoré prispievajú k prejavom autizmu, aj o možnostiach pozitívne ovplyvniť vývin mozgových funkcií. Je veľmi potrebné, aby boli na dosah nielen odborníkom, ale aj rodičom a laickej verejnosti. To bola hlavná motivácia na vytvorenie publikácie Autizmus od A po S. \nPočas pandémie sa podarilo dať dokopy skvelý tím autorov s dlhoročnými skúsenosťami v problematike. Tvorí ho vyše dvadsať renomovaných odborníkov, editorkou je Prof. MUDr. Daniela Ostatníková, PhD. Títo lekári, vedci, detskí psychiatri, klinickí psychológovia, logopédi či liečební a špeciálni pedagógovia venujú deťom s autizmom veľkú časť života. V knihe sprostredkúvajú svoje poznatky i skúsenosti s diagnostikou autizmu aj s na dôkazoch založenými intervenciami pri liečbe tejto neurovývinovej poruchy. Takisto ponúkajú praktické usmernenia pre deti a dospelých s poruchami autistického spektra. Text obsahuje aj svedectvá rodičov, ktoré upozorňujú, aké dôležité a užitočné je stať sa vnímavými pre potreby ľudí s touto poruchou a ich rodiny.
Bibliogr. odkazy
Keywords: poruchy autistického spektra -- epidemiológia -- etiológia -- patológia; poruchy autistického spektra -- diagnostika -- terapia; komorbidita; vzdelávanie; skupiny svojpomocné; dieťa