Pľúcna hypertenzia : odporúčania pre diagnostiku a liečbu pľúcnej hypertenzie - Vysočanský, Samuel (Vreckové odporúčania ESC, 2022)
V posledných rokoch sa dosiahol významný pokrok v odhaľovaní a liečbe pľúcnej hypertenzie (PH), komplexnej patofyziologickej poruchy, ktorá môže zahŕňať viacero klinických stavov a môže byť spojená s rôznymi kardiovaskulárnymi a respiračnými ochoreniami. Súčasné poznatky boli dôkladne vyhodnotené a zahrnuté do štvrtého vydania odporúčaní ESC/ERC (European Society of cardiology/European Respiratory Society; Európska kardiologická spoločnosť/ Európ) pre diagnostiku a liečbu PH. V tomto dokumente autori uvádzajú skrátenú verziu týchto úplných odporúčaní ako edukačnú pomôcku pre lekárov. Témy a medicínske dôkazy, ktoré sú tu zahrnuté, sú podstatne podrobnejšie spracované v neskrátenej verzii týchto odporúčaní, ktoré sú voľne dostupné prostredníctvom webových stránok ESC a ERS a umiestnené na webových stránkach European Heart Journal a European Respiratory Journal.