Pľúcna hypertenzia : odporúčania pre diagnostiku a liečbu pľúcnej hypertenzie - Vysočanský, Samuel; European Society of Cardiology and European Respiratory Society. Pracovná skupina pre diagnostiku a liečbu pľúcnej hypertenzie (Biot : <The> European Society of Cardiology, 2022)
V posledných rokoch sa dosiahol významný pokrok v odhaľovaní a liečbe pľúcnej hypertenzie (PH), komplexnej patofyziologickej poruchy, ktorá môže zahŕňať viacero klinických stavov a môže byť spojená s rôznymi kardiovaskulárnymi a respiračnými ochoreniami. Súčasné poznatky boli dôkladne vyhodnotené a zahrnuté do štvrtého vydania odporúčaní ESC/ERC (European Society of cardiology/European Respiratory Society; Európska kardiologická spoločnosť/ Európ) pre diagnostiku a liečbu PH. V tomto dokumente autori uvádzajú skrátenú verziu týchto úplných odporúčaní ako edukačnú pomôcku pre lekárov. Témy a medicínske dôkazy, ktoré sú tu zahrnuté, sú podstatne podrobnejšie spracované v neskrátenej verzii týchto odporúčaní, ktoré sú voľne dostupné prostredníctvom webových stránok ESC a ERS a umiestnené na webových stránkach European Heart Journal a European Respiratory Journal.
Materiál bol spracovaný podľa 2022 ESC/ERS Odporúčania pre diagnostiku a liečbu pľúcnej hypertenzie
Skratky
Keywords: hypertenzia pľúcna; smernice a odporúčania ako téma; odporúčania ESC/ERS 2022 (European Society of Cardiology/European Respiratory Society); príručka