Neurologie pro studium i praxi - Seidl, Zdeněk, 1950- (Grada Publishing, 2023)
Již třetí, přepracované a doplněné vydání mimořádně úspěšné učebnice neurologie, které zahrnuje obecnou i speciální neurologii. Kniha je určena především mladým a začínajícím lékařům, rozsahem odpovídá znalostem potřebným pro studenty lékařských fakult. Pro svoji přehlednost a didaktičnost je kniha oblíbena i mezi lékaři ostatních lékařských oborů. Kniha má dvě části – obecnou a speciální neurologii. Obecná neurologie shrnuje podstatné údaje o nervovém systému z preklinických oborů, které mají vztah ke klinické praxi. Dále jsou uvedena základní paraklinická (pomocná) vyšetření, jejichž znalost je z hlediska klinického neurologa nezbytná. Speciální neurologie je členěna klasicky podle nozologických jednotek se snahou o logické a přehledné uspořádání. Charakteristika přibližuje základní problematiku, definice vymezuje chorobnou jednotku. Následují etiologie, patogeneze, klinické příznaky, důležitá pomocná vyšetření, diferenciální diagnóza a terapie.