Onkologie pro neonkology : pro pregraduální studium a praktické lékaře - Cvek, Jakub; Halámka, Magdalena (Grada Publishing, 2023)
Obecná část popisuje základní vlastnosti zhoubných nádorů, samostatné kapitoly jsou věnovány epidemiologii, kancerogenezi, stagingu nádorů, projevům nádorových onemocnění, plánu léčby, hodnocení léčebné odpovědi a celé komplexní protinádorové léčbě. Nechybí ani kapitoly o akutních stavech v onkologii a malnutrici. Ve speciální části jsou popsány nejčastější nádory, se kterými se setkávají i praktičtí lékaři a lékaři jiných oborů než onkologie, od nádorů ORL oblasti přes nádory CNS, nádory plic, GIT, prsu, gynekologické nádory až po nádory ledvin a močového měchýře. Cílem této knihy není úplný výčet všech malignit, ale to, aby čtenář pochopil základní principy onkologické léčebné strategie – k tomu autoři využívají konkrétní příklady a řadu tabulek, obrázků a schémat. Kniha je určena především praktickým lékařům a lékařům-neonkologům, kteří mají v péči nemocné s onkologickým onemocněním. Určena je rovněž pro pregraduální studium na lékařských fakultách.