Komplexní prevence a interdisciplinární péče o jedince s cévní mozkovou příhodou - Šedová, Lenka (Praha : Galén, 2023)
Cévní mozková příhoda představuje hlavní příčinu invalidity. Její výskyt souvisí s kombinací ovlivnitelných a neovlivnitelných faktorů. Důležitou roli v primární i sekundární péči o pacienty s tímto postižením sehrávají zdravotní sestry. V multidisciplinárním týmu nabízejí koordinovanou péči, která je preventivně a terapeuticky zaměřena a vede ke zlepšení kvality života těchto nemocných. Publikace shrnuje výsledky grantového projektu, jehož cílem bylo zjistit zdravotní gramotnost občanů České republiky ve vztahu k cévní mozkové příhodě a zmapovat současnou úroveň poznání v oblasti její prevence. Dílčím cílem bylo ověřit a popsat úroveň následné péče a kvality života osob po cévní mozkové příhodě z pohledu pečujících sester i samotných pacientů. Publikace je určena všeobecným sestrám, které komplexní péči o pacienty po cévní mozková příhodě zajišťují.
Bibliogr. odkazy
Res. angl., čes.
Keywords: príhoda náhla cievna mozgová; starostlivosť ošetrovateľská; prevencia primárna; rehabilitácia neurologická