Základy infekčního lékařství - Rozsypal, Hanuš, 1962- (Praha : Univerzita Karlova - Nakladatelství Karolinum, 2023)
Publikácia podáva prehľad infektológie v celej šírke tak, ako vychádza z modernej náplne odboru. Odkláňa sa od popisu klasických komunitných infekcií a namiesto toho venuje pozornosť novým chorobám a zmenenému obrazu starých infekcií. Kniha začína vysvetlením všeobecných pojmov z epidemiológie, patogenézy a priebehu infekcií. Vo všeobecnej časti praktickým spôsobom približuje princípy diagnostiky, liečby a prevencie. Jadro učebnice zahŕňa systematický výklad o jednotlivých infekčných chorobách usporiadaný podľa orgánových systémov. Jednotná úprava kapitol začína opisom spoločných príznakov, ďalej popisuje nozologické jednotky a nakoniec poskytuje návod na rozpoznanie a diferenciálnu diagnózu popísaných chorôb. Tretia časť knihy dopĺňa informáciu o infekčných chorobách podľa spôsobu nákazy a o okolnostiach vzniku chorôb. Pozornosť je venovaná importovaným nákazám, jedincom s poruchou imunity, špecifickým skupinám pacientov, infekciám vznikajúcim v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a vysoko nebezpečným nákazám. Každá dôležitá téma je popísaná z rôznych uhlov pohľadu, takže pri štúdiu nedovoľuje čitateľovi zabudnúť na kľúčové fakty. Učebnica rešpektuje moderné trendy a súčasné potreby odboru. Núti chápať problematiku v širších súvislostiach, aby získané znalosti mohli byť využité v ostatných lekárskych odboroch aj klinickej praxi.
Bibliogr. odkazy
Register
Skratky
Keywords: lekárstvo infekčné; choroby infekčné; učebnica