Terapia založená na mentalizovaní - Taubner, Svenja, 1973-; Fonagy, Peter, 1952-; Bateman, Anthony W., 1952- (Pokroky v psychoterapii, 2023)
V tejto knihe opisujú autori S. Taubner, P. Fonagy a A. W. Bateman terapeutický postup pri psychoterapii založenej na mentalizovaní, ktorá má dokázanú efektivitu v randomizovných a kontrolovaných štúdiách u hraničných porúch osobnosti. Psychoterapiu založenú na mentalizovaní môžeme označiť za modernú integratívnu terapiu, ktorá integruje psychodynamické komponenty s prvkami systémickej terapie, na osobu orientovaného prístupu a kognitívne behaviorálnej terapie. V modeli porúch osobnosti vychádzajú autori z predpokladu, že kľúčové problémy hraničnej poruchy osobnosti - interpersonálne ťažkosti, emočná dysregulácia a impulzivita - súvisia s tým, že pre týchto pacientov je ťažké zachovať si schopnosť mentalizovania v emočne významných momentoch.