Půst : restart těla i mysli - Lützner, Hellmut, 1928-2020; Richter, Martin (Brno : Nakladatelství KAZDA, s.r.o., 2023)
Více než 40 let nejúspěšnější průvodce půstem. Obsahuje podrobné instrukce a denní plány pro postní týden – od odlehčeného dne přes samotné dny půstu až po sestavování jídelníčku. S praktickými tipy pro odpočinek a relaxaci během držení půstu. Schopnost přežít bez jídla a využívat nashromážděnou energii z potravy je nám lidem vrozená. Jinak bychom už dávno vymřeli, protože v historii vždy docházelo k nedobrovolnému nedostatku potravy. Nemusíme tedy hladovět, pokud po určitou dobu nejíme pevnou stravu. Vědomý půst se vyvinul v souvislosti s duchovními a náboženskými praktikami. Neexistuje snad žádné náboženství, které by neznalo půst. Je stejně zakotven v západních i východních kulturách. V moderní době lékaři a vědci vyvinuli rozmanité postní procedury. Dnes, v době přebytku jídla a stresového vypětí, se tedy můžeme kdykoli vrátit k této metodě, abychom našli cestu zpět k přirozené formě lidského života a komplexně se zregenerovali – fyzicky, duševně i duchovně.
Registre
Keywords: strava, stravovanie a diéty; obmedzenie kalorického príjmu; zdravie; pôst; príručka