Klinická obezitológia - Fábryová, Ľubomíra (Facta Medica, 2023)
(Pre)obezita je systémové, chronické, ale preventabilné ochorenie, v súčasnosti frekventné so stúpajúcou prevalenciou v populáciách každého veku. Je rizikovým faktorom rozvoja ďalších komorbidít s ňou asociovaných. Prináša so sebou významné zhoršenie života a závažné sociálno-ekonomické dôsledky, nielen pre jedinca s obezitou, ale aj pre celú spoločnosť. Publikácia poukazuje na nepriaznivú epidemiologickú situáciu, na etiopatogenetické faktory, nové poznatky v patofyziológii (pre)obezity, venuje sa novinkám v jej komplexnom multidisciplinárnom manažmente, ako aj manažmentu asociovaných komorbidít. Kniha je rozdelená do 10 kapitol: • Definícia obezity • Epidemiológia (pre)obezity • Etiopatogenéza (pre)obezity • Patofyziológia (pre)obezity • Diagnostika a liečba obezity • (Pre)obezita ako podhubie vybraných chronických ochorení • Obezita v rôznych vekových obdobiach • Prevencia rozvoja (pre)obezity • Obezita a jej socioekonomické dopady • Posudzovanie obezity na účely sociálneho zabezpečenia