Záchranářské techniky a postupy - Boguská, Danka; Hudák, Michal; Žifčák, Marek; Vitková, Martina; Zazula, Roman; Reľovská, Martina; Argayová, Ivana (GRADA Publishing, 2023)
Kniha přináší podrobný přehled o materiálně-technickém vybavení vozidel zdravotnických záchranných služeb v SR a ČR v souladu s platnými legislativními normami. Podrobně vysvětluje vybavení záchranářů medicínskou technikou s podrobným popisem jejího používání a nastavení u jednotlivých klinických stavů. Publikace provází čtenáře záchranářskými technikami krok za krokem nejen textovou formou, ale také prostřednictvím přehledné, profesionálně zpracované fotodokumentace. Čtenář získává odborné a prakticky orientované znalosti o komplexním používání medicínského vybavení včetně indikace nasazení při algoritmickém vypořádání akutního stavu pacienta. Publikace je určena pro studenty oboru urgentní zdravotní péče, zdravotnické záchranáře v praxi i lékaře, kteří se specializují na urgentní medicínu a předkládané záchranářské techniky a technologie používají při výkonu svého povolání. Knihu mohou využívat i zdravotní pracovníci na urgentních příjmech, kde s popisovaným materiálně-technickým vybavením pracují. Čtenář plynule prochází procesem primárního ošetření pacienta za použití záchranářských technik a postupů přes diagnostiku a transport až po předání v cílovém zdravotnickém zařízení za použití materiálně-technického vybavení, které je ve vozidlech záchranné služby k dispozici.