Monoklonální gamapatie klinického významu a další nemoci - Adam, Zdeněk, 1953-; Pour, Luděk; Harvanová, Ľubica, 1982-; Zeman, David (GRADA Publishing, 2023)
Monoklonální gamapatie klinického významu (Monoclonal Gammopathy of Clinical Significance – MGCS) je nový zastřešující termín pro všechny formy poškození organismu monoklonálním imunoglobulinem, který je produkován malým nemaligním buněčným klonem, obvykle v nevysoké koncentraci. Tento monoklonální imunoglobulin má však potenciál způsobovat velmi pestré formy poškození organismu. Monografie poskytuje ucelené informace o těchto jednotkách s cílem napomoci včasnému rozpoznávání těchto velmi vzácných onemocnění. Pro léčbu těchto forem poškození organismu se osvědčila cílená léčba namířená proti klonu, který tento monoklonální imunoglobulin produkuje, tedy stejná léčba, jako se používá při mnohočetném myelomu či Waldenströmově makroglobulnemii. Publikace je určena zejména hematologům, onkologům a internistům.