Etika v pediatrii a neonatologii - Chvílová Weberová, Magdalena; Matějek, Jaromír, 1971-; Steinlauf, Barbora (Grada Publishing, 2023)
Publikace v kontextu evropské filozofické tradice nabízí orientaci v důležitých tématech obou souvisejících oborů. Publikace je věnována propojení filozofie (etiky), práva a vědeckého poznání s klinickou praxí pediatrie a neonatologie. Obecné kapitoly definují základní principy bioetiky, základní pojmy a směry etiky. Vybrané praktické kapitoly řeší klinické a psychosociální otazníky pediatrie a neonatologie. Velká část praktického oddílu knihy je věnována etice paliativní péče v dětském věku a neonatologii. Zamýšlí se nad hranicí viability, intenzivní, vývojovou a následnou péčí v neonatologii, řeší problematiku bolesti, umírání, (ne)zahájení a ukončení život udržující léčby. Součástí je doprovázení rodiny dítěte s život limitující diagnózou, terminální fází onemocnění a na konci života. Zmíněny jsou i zdánlivě okrajové oblasti, jako je etika výzkumu, psychologie, genetika, výživa dětského věku, právo na kojení a výživu mlékem matky. Zmiňuje také právní a etickou problematiku babyboxů, náhradního mateřství, císařských řezů na přání, problematiku očkování. Pozornost je věnována dospívajícím. Rozsáhlý oddíl je pak věnován eticko-právním souvislostem. Tématy jsou koncept nejlepšího zájmu dítěte, ochrana práv dítěte, zástupné rozhodování, informovaný souhlas v pediatrii a etické souvislosti péče o děti z jiného kulturního prostředí, vlivu medií na formování zdraví dítěte. Samostatná kapitola je věnovaná týmové práci. Monografie je určena zdravotníkům (lékaři i sestry) v oboru pediatrie, neonatologie a paliativní péče. Může být přínosem studentům, kteří směřují k oboru pediatrie, pečujícím zdravotně-sociálního pomezí v pediatrii.