Eponyma v medicíně : aneb po kom to slovo je - Bartůněk, Petr, 1939- (Praha : Grada Publishing, 2023)
Kniha je originálním příspěvkem do literatury věnované historii medicíny. Autor na privátních i profesních osudech jednotlivých protagonistů poukazuje na složitost cest dílčích objevů na pozadí doby. Jde o rešerši výjimečných osobností, které s mimořádným entuziasmem a současně pokorou posouvaly vědění lidstva, často za velmi neutěšených formálních i finančních podmínek. V 18. a 19. století měli praktici, ale především klinici a badatelé v akademickém prostředí jen minimální technické, respektive laboratorní zázemí. Text je strukturován do tří částí. Nejobsáhlejší sekce shrnuje nemoci, syndromy i nádory z oblasti vnitřního lékařství. Část druhá je zaměřena na obdobné stavy v dalších lékařských oborech. Poslední oddíl je věnován eponymům osobností, které zanechaly stopu v podobě popisu určitých jevů, sdružených symptomů a charakteristik klinických stavů, a to včetně těch, které se zapsaly do historie medicíny jako iniciátoři nejrůznějších forem vyšetřovacích postupů, technik, lékařských pomůcek či nástrojů. Publikace je určena především lékařům a farmaceutům, a to jak v pregraduálním, tak postgraduálním studiu, ale může oslovit i laickou veřejnost, která se zajímá o dějiny lékařství obecně.
Bibliogr. odkazy
Menný register
Keywords: lekárstvo; dejiny lekárstva; lekári; osobnosti významné; eponymá