Suportívna starostlivosť rodiny o jedinca s onkologickým ochorením - Šip, Maroš; Šipová, Martina (Vydavateľstvo Prešovskej univerzity, 2022)
Výzva neformálnej starostlivosti o osobu s onkologickým ochorením, ktorej čelia rodinní opatrovatelia, je vnímaná ako praktická záležitosť s viacerými výhodami v oblasti zabezpečovania kvality života. Je to úloha, na ktorú rodinní opatrovatelia nie sú pripravení a ktorá sa spája s určitými výhodami, obohacujúcim rozmerom skúseností, ale aj obmedzeniami a zásadnými zmenami v každej oblasti života. Monografia v teoretickej časti opisuje deskriptívnou metódou rodinu ako primárnu inštitúciu, ktorá tvorí podpornú sieť pohody, ale z hľadiska pomoci v zabezpečení potrieb a podpory po diagnostikovaní závažného ochorenia dokáže zahrnúť schopnosť empatií a porozumenia, zomknutia a spojenia síl motivovať chorého jedinca k prežitiu.