Psychosociálne a klinické determinanty kvality života pacientov so sclerosis multiplex - Mikuľáková, Wioletta (Vydavateľstvo Prešovskej univerzity v Prešove, 2021)
Roztrúsená mozgomiechová skleróza je chronická zápalová choroba centrálneho nervového systému, ktorá spôsobuje demyelinizáciu nervových vlákien a ich priamu stratu. Dnes je zaraďovaná medzi autoimunitné choroby. Predkladaná štúdia sa zameriava na analýzu a interpretáciu vplyvov vybraných sociálnych, demografických a klinických determinantov na úroveň sebahodnotenia zdravia pacientov so sclerosis multiplex na Slovensku. Primárne je monografia orientovaná na odbornú verejnosť. Jej cieľom je systematizovať a rozšíriť poznanie skúmanej problematiky.