Základy fyzioterapie - Kociová, Kamila (Martin : Vydavateľstvo Osveta, 2022)
Kolektívu autorov, odborných asistentov katedry Fyzioterapie FZ PU v Prešove, sa podarilo vytvoriť učebnicu Základy fyzioterapie, ktorá je určená študentom I. stupňa vysokoškolského vzdelávania v odbore fyzioterapia. Sú v nej zhrnuté základné fyzioterapeutické postupy a metódy pohybovej liečby, ale aj historický vývin fyzioterapie na Slovensku, ako aj stručný opis ostatných zložiek liečebnej rehabilitácie. Až po osvojení týchto základných vedomostí môže študent ďalej rozvíjať a dopĺňať svoje vedomosti z odboru v ďalšom štúdiu. Študijný odbor Fyzioterapia vznikol v súlade s európskymi trendmi a plynule nadviazal na štúdium rehabilitačných pracovníkov vzdelávaných na stredných zdravotníckych školách. Samozrejme musí spĺňať zvýšené nároky vysokoškolského štúdia a neustále sa vyvíjajúceho odboru. Zvýšené sú aj požiadavky na prácu fyzioterapeuta, ktorá sa z oblasti liečebnej rehabilitácie dostáva viac aj do oblasti prevencie, wellnessu, kúpeľnej liečby či športu. Zvyšujú sa nároky na odborné vedomosti a zručnosti fyzioterapeutov, ktorí, ak chcú byť rovnocennými partnermi v tíme odborníkov poskytujúcich komplexnú rehabilitáciu, musia sa presadiť svojimi vedomosťami a kvalitnou prácou. Tento nový spôsob vysokoškolského vzdelávania si vyžiadal vypracovanie učebných textov, ktoré by zodpovedali požiadavkám a nárokom doby.
Bibliogr. odkazy
Keywords: fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia; rehabilitácia; spôsoby fyzioterapie; terapia cvičením; učebnica