Atlas parazitov človeka - Ondriska, František, 1952-; Boldiš, Vojtech; Kaiglová, Alžbeta; Mrva, Martin; Garajová, Mária; Steinhübel, Jakub (Typi Universitatis Tyrnaviensis, 2022)
Atlas humánnych parazitov so stručnou charakteristikou a fotodokumenáciou, predpokladáme, významne obohatí súčasnú literatúru podobného zamerania a umožní jedinečnú možnosť edukácie študentov vysokých škôl v odboroch zdravotných vied i laboratórnych diagnostikov formou poznania konkrétnych druhov parazitov a ich vývinových štádií zo vzoriek klinických materiálov. Publikácia môže pomôcť aj lekárom využívajúcim diagnostické metódy priamo pri výkone povolania, pri príprave na atestáciu z klinickej mikrobiológie i pedagogickým pracovníkom na stredných i základných školách. Koexistencia parazitov a človeka je daná počiatkom jeho bytia a z hľadiska zdravia človeka predstavuje stále vážny problém. Výskyt parazitov je viazaný predovšetkým na tropické a subtropické oblasti, čo má súvis s hustotou obyvateľstva, nízkou sociálnou a hygienickou úrovňou a zdravotným povedomím obyvateľstva. Najmä v týchto oblastiach parazity patria medzi pôvodcov najvážnejších prenosných ochorení, ako je trypanozomóza, leishmanióza, schistozomóza, malária, onchocerkóza a lymfatická filarióza. V poslednom čase nie je výnimkou, že tieto parazitózy diagnostikujeme aj u našich občanov – cestovateľov do oblastí ich endemického výskytu. Nie je už celkom pravdou naše ešte nedávne konštatovanie, že v našich podmienkach má väčšina parazitóz ľahký priebeh, pretože globálne, predovšetkým klimatické i spoločenské zmeny, narastajúci cestovný ruch a turistika prináša mimoriadne riziko importu parazitóz z trópov a subtrópov vrátane možnosti trvalého zavlečenia ich pôvodcov a prenášačov na naše územie.