Praktické dětské lékařství - Šebková, Alena; Zíma, Zdeněk (GRADA Publishing, 2023)
Cílem editorů a autorů knihy není nahradit učebnici pediatrie a dalších oborů, kniha je prakticky zaměřená a reflektuje každodenní lékařskou praxi. Ve svém novém vydání je v plném rozsahu přepracována a rozšířena o nové kapitoly. Kniha zahrnuje celou šíři problematiky dětského a dorostového praktického lékařství, v obecné části se zaměřuje na témata jako organizace primární péče v pediatrii v České republice, posudková problematika, preventivní prohlídky, očkování, péče o novorozence a kojence, včetně rizikových novorozenců, problematika školních dětí a specifická péče o dorostence. Speciální část je věnovaná diferenciální diagnostice a diagnostickým a terapeutickým postupům u nejčastějších diagnóz, se kterými se setkává ve své ordinaci praktický dětský lékař v daném orgánovém systému nebo pediatrické subspecializaci (kardiologie, gastroenterologie, endokrinologie, hematologie, pneumologie, neurologie, genetika, dermatologie a další). Ve druhém vydání autoři reagují na překotný vývoj medicíny v průběhu COVIDové pandemie a doplnili text o kapitoly věnované nově se objevujícím infekčním nemocem, zejména COVID-19, a také komplikacím provázejícím jejich rekonvalescenci. Kniha je určená především praktickým lékařům pro děti a dorost, ale i klinickým pediatrům, lékařům spolupracujících oborů a čerpat z ní mohou i medici.