2005 report for the EMCDDA Reitox national focal point : <the> Slovak Republic : developments, trends, and selected issues concerning the drug problem in the Slovac Republic - Kiššová, Lucia; Bobáková, Eleonóra (<The> Government Office of the Slovak Republic, the General Secretariat of the Ministerial Committee for Drug Addiction and Drug Control, 2005)
Prehľad o stave drogovej závislosti a kontrole drog v Slovenskej republike je rozdelený do dvoch častí. Časť A sa venuje vývoju a novým trendom, verejným výdavkom vynaloženým na boj proti drogám v SR v r. 2004, užívaniu drog vo všeobecnej populácii, v školskej a mládežníckej populácii, prevencii v oblasti výchovy a vzdelávania, systému liečby v SR a reforme zdravotníctva, opatreniam na riešenie zdravotných dôsledkov a následkov užívania drog. V druhej časti sa venuje rodovým rozdielom a vyhodnoteniu údajov na základe pohlavia, opatreniam zameraným na deti a mládež podľa pohlavia, programom a aktivitám jednotlivých rezortov v oblasti problémov súvisiacich s alkoholom v r. 2004. Záver druhej časti je venovaný vývoju a užívaniu drog v rekreačnom prostredí. Koncom roka 2003 bola prehodnotená a aktualizovaná protidrogová stratégia Slovenska, pričom sa využili skúsenosti získané pri implementácii prvého a druhého Národného programu boja proti drogám. V priebehu r. 2005 parlament prijal nové zákony o kontrole drog a súvisiace s drogovými závislosťami. Nový Trestný zákon, ktorý prináša najdôležitejšie zmeny v ustanoveniach upravujúcich trestnoprávnu zodpovednosť za prechovávanie drog pre vlastnú spotrebu a obchodovanie s drogami a tiež Trestný poriadok, ktorý upravuje nové druhy trestov. V sociálnych aspektoch užívania drog parlament prijal nový zákon o rodine, ktorý ustanovuje kompetenciu súdov ukladať výchovné opatrenia a v niektorých prípadoch rozhodnúť o dočasnom odňatí dieťaťa z rodičovskej starostlivosti aj proti vôli rodičov.