Predčasný pôrod - Dráč, Pavel; Janáček, Vladimír (Hálkova zbierka., 1983)
V monografii o predčasnom pôrode autori venujú pozornosť fyziologickému vývoju plodu, príčinám predčasného pôrodu, prevencii, perinatálnej mortalite a morbidite, vedeniu predčasného pôrodu a ošetrovaniu nezrelého novorodenca. Príčiny predčasného pôrodu sú multifaktoriálne, nedajú sa presne oddeliť medicínske, spoločenské a ekologické faktory. Dnes vieme, že napríklad prerušenie prvej gravidity môže nepriaznivo pôsobiť na dokončenie ďalšej gravidity. Rovnako to platí aj pre viacplodovú graviditu, ktorú treba včas diagnostikovať. Hospitalizácia je nevyhnutná, pretože predčasným pôrodom prichádzajú na svet aspoň dvaja nezrelí novorodenci. Starostlivosť o nedonoseného novorodenca má svoje špeciálne požiadavky, pretože v prvých hodinách života sa rozhoduje o jeho budúcom živote. Intenzívna starostlivosť sa má začať hneď po pôrode.