Naléhavé stavy v psychiatrii : průvodce pro ambulantní i nemocniční praxi - Papežová, Hana, 1953- (Jessenius., 2023)
Tato kniha, inspirována podobnými zahraničními publikacemi, vychází z potřeby interdisciplinárního pohledu na základní typy psychiatrických naléhavých případů, jejich diagnostiku a efektivní péči. Naléhavé případy vyžadují bezprostřední reakci, znalosti a zkušenosti, které mají přesah do jiných, lékařských i nelékařských, oborů. Včasný zásah může zachránit pacienta i jeho okolí v ohrožení života. Na knize se podíleli autoři, kteří se s jednotlivými tématy každodenně setkávají ve své klinické praxi. Společným cílem je podat ucelené informace o naléhavé psychologické a psychiatrické péči od první intervence v krizi mimo zdravotnické zařízení až po intervence při akutních projevech závažných psychiatrických onemocnění na jednotkách intenzivní somatické a/nebo psychiatrické péče.