Diabetes : odporúčania pre manažment kardiovaskulárnych ochorení u pacientov s diabetes mellitus - Hlavatá, Tereza (Vreckové odporúčania ESC, 2023)
Európska kardiologická spoločnosť (ESC) nedávno dokončila komplexný prehľad aktuálnych poznatkov a medicíny dôkazov týkajúcich sa kardiovaskulárnych ochoreni (KVO) u pacientov s diabetes mellitus. Táto stručná brožúra sumarizuje klinické informácie získané z kompletných odporúčaní ESC. Pacienti s diabetes mellitus majú zvýšené riziko rozvoja KVO vrátane manifestácie koronárnej artériovej choroby (KACH), srdcového zlyhávania (SZ), fibrilácie predsieni (FP) a cievnej mozgovej príhody, ako aj aortálnych a periférnych artériových ochoreni. Okrem toho je DM hlavným rizikovým faktorom pre rozvoj chronickej choroby obličiek (CKD), ktorá sama súvisí s rozvojom KVO. Kombinácia DM s týmito kardiorenálnymi komorbiditami zvyšuje riziko nielen pre kardiovaskulárne príhody, ale aj pre kardiovaskulárnu a celkovú mortalitu. Aktuálne odporúčania ESC týkajúce sa manažmentu KVO u pacientov s DM majú za cieľ usmerniť prevenciu a manažment prejavov KVO u týchto pacientov.