Štatistická klasifikácia chorôb 1966 - Eštók, Samuel; Beniaková, Janka (Vydavateľstvo Osveta, 1969)
Knižné vydanie štatistickej klasifikácie na Slovensku nahrádza teda vydané provizórne pracovné pomôcky pre klasifikáciu chorôb, a to tak podrobný, ako aj skrátený zoznam. Chce priblížiť používateľom metodiku a systém novoupravenej klasifikácie chorôb tak pre potrebu vyznačovania diagnóz v lekárskej dokumentácii, ako aj pre účely štatistického spracovania a publikovania údajov o chorobnosti a príčinách smrti. No okrem týchto cieľov zapĺňa publikácia medzery, ktoré v tomto smere na Slovensku pretrvávali od samých počiatkov používania MŠK až doteraz. Skutočnosť je taká, že doteraz nebola na Slovensku vydaná publikácia, ktorá by podrobne vysvetľovala vlastnú obsahovú náplň tried, skupín a nozologických jednotiek klasifikácie chorôb. Pracovníkom zdravotníctva sa prvý raz dostáva do rúk aj slovenské znenie detailného triedenia základných položiek podrobného zoznamu na podpoložky so štvorčíselným označením a s charakteristikami ich obsahovej náplne.