Vybrané kapitoly z předmětu Teorie komplexní ošetřovatelské péče : učební text (Institut pro další vzdělávání středních zdravotnických pracovníků, 1985)
Rozvoj společenských a lékařských věd i technický pokrok ovlivňují nejen léčebné metody a způsob ošetřování nemocných, ale mění i metody práce a postoj zdravotnických pracovníků. Snahou současné ošetřovatelské péče je při aktivitě všech členů pracovního kolektivu poskytovat nemocným všestrannou plánovitou ošetřovatelskou péči při respektování současného zdravotního stavu nemocných a jejich individuálních potřeb. Učební text je určen studujícím pomaturitního specializačního studia.