Chirurgia gastroduodenálneho vredu : práce prednesené na XVI. chirurgickom dni Kostlivého dňa 14. decembra 1962 v Bratislave - Čársky, Konštantín, 1899-1987 (VYDAVATEĽSTVO OSVETA, 1964)
Je mnoho takých chorôb, ktorých etiológiu nepoznáme. Na boj proti nim nemáme presné preventívne smernice. Medzi ne patrí aj rozšírená vredová choroba, ktorá strpčuje život hlavne mužov v najaktívnejšom strednom veku. Pacient postihnutý vredovou chorobou nepozná plnú radosť zo života. Strach z bolesti po jedení ho núti zriekať sa mnohých pokrmov. Periodicitou chronických ťažkostí trpí jeho nervová sústava; je podráždený a brzdený v plnom pracovnom i spoločenskom uplatnení.