Chirurgia gastroduodenálneho vredu : práce prednesené na XVI. chirurgickom dni Kostlivého dňa 14. decembra 1962 v Bratislave - Čársky, Konštantín, 1899-1987; Československá chirurgická spoločnosť; Chirurgický deň Kostlivého 1962 : Bratislava, Slovensko) (Martin : VYDAVATEĽSTVO OSVETA, 1964)
Je mnoho takých chorôb, ktorých etiológiu nepoznáme. Na boj proti nim nemáme presné preventívne smernice. Medzi ne patrí aj rozšírená vredová choroba, ktorá strpčuje život hlavne mužov v najaktívnejšom strednom veku. Pacient postihnutý vredovou chorobou nepozná plnú radosť zo života. Strach z bolesti po jedení ho núti zriekať sa mnohých pokrmov. Periodicitou chronických ťažkostí trpí jeho nervová sústava; je podráždený a brzdený v plnom pracovnom i spoločenskom uplatnení.
Keywords: vred duodéna; vred žalúdkový; výkony chirurgické operačné; rekonvalescencia; zborník