Ortodontická léčba pacientů s rozštěpem - Koťová, Magdaléna (Grada Publishing, 2024)
Rozštěp v orofaciální oblasti je vedle vrozených vad srdce a končetin nejčastěji se vyskytující vrozenou vývojovou vadou člověka, která je slučitelná se životem. Každoročně u nás přichází na svět s orofaciálním rozštěpem jedno z 500 až 700 živě narozených dětí. Aby tyto děti mohly přežít a začlenit se do běžného života, potřebují specializovanou péči. S jednou její nezbytnou součástí seznamuje čtenáře tato kniha. První část publikace se zaměřuje na morfologii jednotlivých typů orofaciálních rozštěpů, jejich etiologii, výskyt a klasifikaci. Druhá je zaměřena na specifika vývoje chrupu a prořezávání zubů u pacientů s jednotlivými typy rozštěpů horní čelisti. Třetí, závěrečná část představuje přehled ortodontické léčby od narození do dospělosti. Publikace je určena pro stomatology, specialisty na vrozené vývojové vady, ortodontisty, chirurgy a plastické a estetické chirurgy, logopedy i další odbornosti.