Lidský mozek - Koukolík, František, 1941- (GALÉN, 2022)
Monografie vznikla na základě autorových přednášek o vztahu mozku a chování, které více než třicet let probíhají na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Autor v předmluvě upozorňuje, že půjde-li vývoj tímto tempem, lze během jedné generace předpokládat přestavbu základů psychologie, neurologie i psychiatrie. Kniha je adresována především lékařům, psychologům, filozofům zajímajícím se o vývoj kognitivní a afektivní neurovědy, se zájmem ji jistě budou číst i vzdělaní lidé z jiných oborů. Text je hutný, četba namáhavá. Určitě se však vyplatí pochopit nejsložitější systém ve vesmíru – lidský mozek. Nové vydání, opět bohatě ilustrované, popisuje funkční systémy lidského mozku obecně, zrakové, sluchové a taktilní poznávání, paměť, jazyk, praxii, lateralitu, emoce, vědomí a pozornost; samostatnou kapitolou jsou řídicí funkce. Nově se kniha věnuje i osobnosti, inteligenci, tvořivosti, afektivním poruchám, schizofrenii a závěrečná kapitola otevírá problematiku stárnutí.