Hypertenze pro praxi - Mlíková Seidlerová, Jitka; Petrák, Ondřej; Vysočanová, Petra (Jessenius., 2023)
Moderní vývoj farmakoterapie umožňuje stále dokonalejší péči o pacienty s arteriální hypertenzí. Pravdou však je, že pro ošetřujícího lékaře je stále obtížnější se orientovat ve všech důležitých aspektech. Kniha tří předních expertů v oblasti hypertenze je koncipována zcela inovativním způsobem, s absolutním důrazem na srozumitelnost. Základem knihy jsou přehledná schémata, ilustrace, grafy a tabulky. Kniha se zabývá diagnostikou hypertenze – měření krevního tlaku a účelné použití laboratorních a zobrazovacích metod a vyšetření při podezření na sekundární hypertenzi. Věnuje se léčbě – nefarmakologické, farmakologické a přístrojové. Řeší specifické situace u hypertenze – hypertenze u mladých a starých osob, u diabetiků, u pacientů se syndromem spánkové apnoe, u sportovců, onkologicky nemocných, u žen (těhotenství, období okolo porodu, menopauza), hypertenze v akutních stavech. Poslední část knihy je věnovaná praktickým problémům u hypertenze – minerálové dysbalance, perioperační období, hypertenze u hospitalizovaných a dialyzovaných nemocných, paroxysmální hypertenze a další. Kniha je kromě kardiologů a internistů určena lékařům napříč obory.