Epistaxe - Čelakovský, Petr, 1966-; Matoušek, Petr, 1973-; Chrobok, Viktor, 1964- (Havlíčkův Brod : TOBIÁŠ, 2023)
Monografie je výsledkem společné práce 25 autorů a řady spoluautorů, kteří v úvodní části zpracovali přehledným způsobem klinickou anatomii a funkci nosu. Další kapitoly jsou věnovány etiopatogenezi, diagnostice krvácení z nosu včetně možností odhalení jednotlivých příčin epistaxe a obecným principům celkové i lokální léčby. Samostatná kapitola je věnována jednotlivým typům nosních tamponád. Podrobně jsou popsány veškeré používané chirurgické postupy, které otorinolaryngolog může v rámci řešení závažného krvácení využít. Řada kapitol je věnována diagnostice a léčbě specifických stavů, ovlivňujících krvácení z nosu. Pozornost je věnována také ošetřovatelské péči u pacientů s epistaxí, léčbě epistaxe endovaskulárními metodami a v neposlední řadě řešení závažných celkových stavů, spojených s epistaxí.
Bibliogr. odkazy
Register
Res. angl., čes.
Skratky
Slovníky
Keywords: otorinolaryngológia; epistaxis