Výhody dyslexie : skrytý potenciál dyslektického mozgu - Eide, Brock; Eide, Fernette (IKAR, 2024)
Do tejto knihy vložili autori všetky svoje pôsobivé skúsenosti z neurológie a zo vzdelávania s jedným cieľom – vyvrátiť štandardný prístup k dyslexii založený na deficitoch. Ľudia zvyčajne dyslexiu definujú ako poruchu čítania a pravopisu. Manželia Eideovci však prostredníctvom publikovaných štúdií, klinických pozorovaní a rozhovorov s dyslektikmi dokazujú, že tieto problémy nie sú hlavnými znakmi dyslexie, ale sú to kompromisy vyplývajúce z úplne odlišného modelu spracovania informácií, ktorý má aj veľké výhody. V štúdiách zameraných na trojrozmerné priestorové uvažovanie napríklad dospelí dyslektici dosahujú lepšie výsledky ako ich rovesníci bez dyslexie. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sú z toľkých dyslektikov úspešní inžinieri. Disponujú napríklad neuveriteľnými schopnosťami rozpoznávania vzorov, divergentného myslenia, epizodickej pamäti, riešenia problémov a predvídania.