Etika a právo v péči o rodiny po ztrátě dítěte: perinatální ztráta a perinatální paliativní péče - Milfait, René; Steinlauf, Barbora (GRADA, 2024)
Jedná se o první publikaci, která komplexně zpracovává etická a právní témata spojená s perinatální paliativní péčí a perinatální ztrátou. Nabízí multidisciplinární reflexi mnohačetné případové studie a dalších příběhů, které poskytly rodiny po perinatální ztrátě, nebo organizace, které o rodiče a rodiny po perinatální ztrátě pečují. Příběhy jsou okomentovány z pohledu právní regulace, z pohledu etiky a z pohledu poradenství pro pozůstalé a spirituální péče. Cílem kombinace teoretické práce a vyprávění příběhů je umožnit čtenáři hlubší porozumění problematice a nahlédnutí řešených témat z perspektivy různých aktérů dané situace. Publikace se v rovině právní a etické věnuje průřezově tématům spojeným s rozhodováním na počátku lidského života a souvisejícím s těhotenstvím, ukončením těhotenství, porodem a potratem, rozhodováním o poskytování péče předčasně narozeným dětem a dětem narozeným na hranici životaschopnosti, nakládáním s lidskými pozůstatky nebo pohřbíváním. Text propojuje základní linie úcty k lidskému životu od konce procesu oplození po úmrtí. Podporuje myšlenku respektu a úcty i k tělu zemřelého (jakkoliv velkého) nenarozeného dítěte. Publikace je určena odborné zdravotnické veřejnosti, ale i rodinám ke konkrétní a bezpečné orientaci v jejich existenciálně extrémně zatěžující a eticko-právně někdy značně nejisté situaci. Je přínosem i pro studující (referenční literatura), pedagogy a pracovníky v psychosociální a spirituální oblasti.