Proč to pořád bolí? : jak se zbavit chronické bolesti - Biegler, Paul (Stanislav Juhaňák - TRITON, 2024)
Dlouhodobá bolest takové intenzity, že závažně mění kvalitu života, bývá pro lékaře oříškem. Co dělat, když jsou možnosti medikace a operativního řešení vyčerpány, pacient by tedy měl být zdráv, ale přesto trpí bolestmi? Klíčem k rozluštění tohoto rébusu může být pochopení schopnosti mozku adaptovat se na nové podmínky, dostane-li potřebné informace. Autor, sám lékař, nahlíží na téma chronické bolesti jak s profesním a vědeckým zájmem, tak prizmatem osobní zkušenosti s ní. Na případech konkrétních lidí, kteří trpěli chronickou bolestí – ať už ji odstartoval úraz, pohybové přetížení, či naprosto všední pohyb –, ukazuje, jak hluboce až tragicky bolest ovlivňuje jejich životy i osobnosti a že přitom může být překvapivě jednoduché se s ní sžít, zmírnit ji, či dokonce úplně odstranit.