Atlas novorozeneckých patologií - Černý, Miloš, 1957-; Balaščaková, Miroslava; Fait, Tomáš, 1971- (Praha : maxdorf jessenius, 2024)
Kniha je koncipována jako praktická příručka, velký důraz je kladen jednak na ilustrace/fotodokumentaci a jednak na přehlednost, praktičnost a stručnost základních informací o nejčastějších vrozených vývojových vadách a perinatálních onemocněních novorozence. Ve strukturovaných kapitolách jsou shrnuty aktuální poznatky o příčinách, diagnostice, způsobu porodu, léčbě a prognóze jednotlivých onemocnění. Jsou zde popsány asociace k jiným vadám, doporučené vyšetřovací i následné léčebné postupy a zhodnocena rizika disability. Kniha je primárně určena gynekologům, aby mohli podávat komplexní informace a býti partnery v diskusi svým pacientkám s prenatálně zjištěným postižením plodu. Může ale být jistě dobrým průvodcem studentům lékařských fakult, začínajícím pediatrům či neonatologům.
Bibliogr. odkazy
Register
Skratky
Keywords: neonatológia; pôrodníctvo; choroby a abnormality novorodenecké, vrodené a dedičné; choroby plodu; choroby novorodencov; novorodenec; atlas