Chapters of medical genetics for general medicine students - Vrtěl, Radek; Procházka, Martin, 1970-; Vodička, Radek; Štellmachová, Júlia; Univerzita Palackého v Olomouci. Lékařská fakulta (Olomouc, Česko) (Olomouc : Palacký University Olomouc, 2023)
Skripta jsou určena především pro studenty všeobecného lékařství a pojednávají o principech genetiky s ohledem na využití v klinické praxi. V úvodních kapitolách se věnují základním genetickým pojmům, typům mendelovské a nemendelovské dědičnosti, epigenetice a dále cytogenetické, molekulárně-cytogenetické a molekulárně-genetické problematice. Další kapitoly se zabývají aplikacemi genetických poznatků ve významných klinických oborech, jakými jsou onkogenetika, neurogenetika, imunogenetika, farmakogenetika, oftalmogenetika a dědičné metabolické vady. Součástí skript jsou diagnostické postupy včetně vyhodnocování genetických variant a využití databází. Do skript byly zařazeny vybrané kazuistiky sloužící ilustraci komplexnosti práce pracoviště lékařské genetiky.
Preložené z češtiny.
Keywords: genetika lekárska; genetika humánna; javy genetické; choroby genetické, vrodené; učebnica