Statistika pro nematematiky : pravděpodobnostní myšlení a základy statistiky nejen v moderní medicíně - Vojáček, Jan, 1947- (maxdorf, 2024)
Je možné pochopit statistiku bez matematiky? Knížka jednoho z předních českých lékařů vás přesvědčí, že to možné je. Na statistice totiž matematika není tím nejdůležitějším, klíčem je způsob myšlení. Tato unikátní publikace spojuje současné trendy teorie pravděpodobnostního myšlení s moderními postupy ve statistickém hodnocení z hlediska rozhodovacích postupů jak v medicíně, tak v biologických vědách obecně, a to s nadhledem a bez zabíhání do složitějších matematických vzorců. Autor ukazuje stírající se hranice mezi exaktními vědami, kde jsou podmínky vždy jednoznačně definované, a biologickými vědami, potažmo medicínou, kde je nutné uvažovat v pravděpodobnostních pojmech. Pozornost je věnována především správnému postupu a nejčastějším problémům při přenosu statistického hodnocení do denního praktického rozhodování a znovu připomíná zapomenuté pojmy fyzikální a morální jistoty. Kniha se podrobně zabývá popisnou a inferenční statistikou, správnými postupy frekventistické statistiky, bayesovským uvažováním, teorií podmíněných pravděpodobností a mimo jiné i klamy frekvence výskytu a paradoxem falešně pozitivních výsledků. V historickém přehledu autor připomíná vznik statistiky v teorii her přes její rozvoj v medicíně, ekonomice, genetice, společenských vědách a dalších oborech až po připomínku moderního využití pravděpodobnostního uvažování v kvantové teorii.