Základy lekárskej fyziológie - Ostatníková, Daniela, 1957- (Univerzita Komenského v Bratislave, 2022)
Táto učebnica poskytuje základné informácie pre pochopenie princípov fungovania ľudského organizmu. V trinástich kapitolách tejto knižky sa čitateľ dozvie o fungovaní orgánových systémov a o hlavných mechanizmoch ich regulácie. Úvodná kapitola oboznamuje s princípmi fyziologických regulácií, nasleduje kapitola všeobecnej neurofyziológie, ktorá oboznamuje so základmi funkcie kontrolných mechanizmov. Fyziológia zmyslov spolu s fyziológiou centrálneho nervového systému sprehľadňujú procesy vzniku informačných vstupov do mozgovej kôry. Ich spracovanie do verbálnych a neverbálnych odpovedí je základom kognitívnej činnosti a sociálnej komunikácie. Ďalšie kapitoly opisujú základné funkcie jednotlivých systémov a učebné texty uzatvárajú kapitoly o ľudskej reprodukcii a neuroendokrinno-imunitných reguláciách. Každá z kapitol sa končí otázkami, ktoré majú byť didaktickou pomôckou pri revidovaní získaných vedomostí o princípoch humánnej fyziológie. Obrázky, schémy a tabuľky pomáhajú pochopiť zložitosť dejov v ľudskom tele bez toho, aby bol študent zahltený textom.