Psychologické väzby v práci - Rošková, Eva; Schraggeová, Milica (Bratislava : Univerzita Komenského v Bratislave, 2020)
Organizácie v súčasnosti fungujú v neustále sa meniacom prostredí. Globálny, ekonomický a technický rozvoj si vyžaduje kontinuálne prispôsobovanie meniacim sa podmienkam. Hlavnou hnacou silou týchto zmien sú informačné a komunikačné technológie, inovácie. Technológie postupne menia štruktúru pracovného trhu, jednoduchšie zamestnania sa postupne automatizujú a vytrácajú sa z ponuky trhu práce. Na druhej strane sa zvyšuje podiel povolaní, ktoré vyžadujú dobré technické, analytické a sociálne zručnosti, flexibilitu či kreatívne myslenie, teda oblasti, v ktorých sú ľudia zatiaľ technológiami nezastupiteľní. Mení sa tak aj charakter práce, globálny ekonomický trend smeruje od industriálneho modelu k ekonomike založenej na službách, od jednoduchých povolaní ku komplexnejším. Tieto smerovania sa logicky premietajú aj do oblasti organizačného správania a je nutné reflektovať, že spôsoby, akými organizácie doteraz riadili prácu svojich zamestnancov (počnúc designom práce a pracovných miest až po riadenie výkonu), nebudú celkom optimálne. Aktuálne výskumy dokumentujú, že pri komplexnejších povolaniach (oproti menej komplexným) významnejšiu rolu vo vzťahu k výkonovému aj kontextuálnemu správaniu zohráva kvalita vzťahu zamestnanca k organizácii, pracovné postoje či psychologické väzby. Učebnica je určená pedogógom behaviorálnych, sociálnych vied, ktorí pripravujú svojich absolventov na prácu s ľuďmi v akýchkoľvek kontextoch, v ktorých je potrebné nejakým spôsobom facilitovať ich výkonové správanie. Príkladom sú študenti psychológie, personálneho manažmentu, sociálnej práce, sociológie, andragogiky. Text učebnice je finalizovaný v období prepuknutia pandémie v dôsledku vírusu Covid-19. Sme svedkami toho, ako táto nečakaná okolnosť zasahuje individuálne životy jednotlivcov, fungovanie firiem aj celej spoločnosti.
Bibliogr. odkazy
Keywords: psychológia priemyselná; pracovisko -- psychológia; práca -- psychológia; podmienky pracovné -- psychológia; angažovanosť pracovná; identifikácia sociálna; učebnica