Medzi človekom a ľuďmi : úvod do sociálnej psychológie - Masaryk, Radomír, 1977- (Bratislava : Univerzita Komenského v Bratislave, 2021)
Táto kniha je o sociálnej psychológii. Ukazuje, že človeka môžeme vziať do laboratória a urobiť s ním všetky možné testy, experimenty a vyšetrenia – a prídeme na zaujímavé veci. Stále však ostáva záhadou, či sa bude rovnako správať aj medzi inými ľuďmi. Obsahuje niekoľko pokusov vedcov a vedkýň bližšie popísať záhady fungovania ľudskej spoločnosti. Niekedy sa im to darí viac, niekedy menej. Niekedy si myslia, že niečomu už začínajú rozumieť – a potom sa nájde toľko opačných príkladov, že teória odchádza do historických čítaniek a je čas hľadať novú. Možno je to tak aj dobre. Asi by bolo nudné a možno aj nebezpečné, keby sme dokázali sociálnu dynamiku len tak ľahko pochopiť a presne predpovedať. Jej cieľom je prezentovať základné poznanie v odbore, ale nielen to – ambíciou bolo dať tomuto poznaniu nový význam a postaviť niektoré veci do nových súvislostí.
Bibliogr. odkazy
Keywords: psychológia sociálna; učebnica