Znalec v trestním řízení se zaměřením na oblast zdravotnictví - Krbcová, Tereza (Praha : maxdorf, 2024)
Hodnotná a velmi přínosná publikace, která podává ucelený přehled o znalecké problematice nejen z právního hlediska, ale i z pohledu lékaře – znalce, a didakticky vysvětluje právní pojmy, které právním laikem nemusí být vždy správně pochopeny. Význam znaleckého dokazování v soudních řízeních je často zásadní. Publikace se tématu věnuje zejména v souvislosti s přijetím nového zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech, který s sebou přinesl pro znalce řadu dalších povinností. Rozebírány jsou jednotlivé instituty nové právní úpravy a jak se jejich změna promítla do praxe. Mezi stěžejní témata publikace zařazuje podmínky výkonu znalecké činnosti, práva a povinnosti znalce, náležitosti znaleckého posudku a procesní postup znaleckého dokazování v trestním řízení od přibrání znalce až po hodnocení znaleckého posudku. V neposlední řadě publikace hlouběji pojednává o znaleckých posudcích z oblasti zdravotnictví, které posuzují správnost léčebného postupu a v hojné míře využívají termín lege artis.
Bibliogr. odkazy
Res. angl., čes.
Skratky
Keywords: veda právna; poskytovanie zdravotnej starostlivosti -- zákonodarstvo a právna veda; posudok znalecký; Česká republika; dokazovanie znalecké; príručka