Autismus bez masky : odhalte tváře neurodiverzity a žijte autenticky - Price, Devon (Žádná velká věda, 2024)
Nevyznáte se v emocích druhých a zvládání běžných situací vás stojí neúměrně mnoho energie? Nevíte, jak komunikovat s kolegy či příbuznými? Možná je na čase nakouknout pod svou masku! Autistické spektrum je mnohem širší, než si myslíte. Devon Price vám za pomoci psychologických výzkumů a osobních příběhů přiblíží, jak různorodě se může maskovaný autismus projevovat. V knize objasňuje, proč si tolik z nás připouští svou odlišnost až v poměrně pokročilém věku. Předá vám také řadu tipů, jak přestat skrývat svou jinakost a nepotlačovat své potřeby a přirozenost jen proto, abyste zapadali do společenských škatulek. V knize se mimo jiné dozvíte: - Autisté jsou náchylnější k sebepoškozování, závislostem a poruchám příjmu potravy. - Nemáme tušení, kolik autistů mezi námi žije – kvůli ostychu i používání přežitých metod diagnostiky. - Odmaskování autismu snižuje pocit vyčerpání, riziko profesního vyhoření, deprese a úzkosti. - Součástí problému je fakt, že společnost klade větší důraz na „poslušnost“ autistů než jejich psychické zdraví. - Ke spokojenému životu bez masky patří pěstování specifických zájmů a autentičnost přes sebou i ostatními.