Lékařská etika dříve a dnes - Měšťák, Jan, 1944- (Praha : GRADA, 2024)
Publikace reflektuje současný stav lékařské etiky, a to zejména v oboru plastické chirurgie. Autor na základě letitých zkušeností z medicínské praxe poukazuje na to, že pravá podstata medicíny a lékařské etiky bere v dnešním materialistickém světě za své. Typickým jevem, který lékařskou etiku v současnosti provází, je nesmyslné navyšování cen za operace vrozených či získaných kosmetických vad a nezohlednění sociálních podmínek pacientů. S lékařskou etikou je neoddělitelně spjato konání dobra, které lze chápat v duchu „poslání lékaře“ jako smysluplný krok ke štěstí pacienta. U jinak smýšlejících plastických chirurgů je to však krok k bohatství. Lékařská etika je v praxi velice křehká a odvíjí se především od morálky a charakteru lékaře. Kde jsou tedy hranice lékařské etiky? Právě tomu se věnuje tato kniha.
Keywords: etika lekárska; chirurgia plastická; dejiny lekárstva; vzťahy lekár-pacient