Příběhy spojené s objevy nových léčiv - Rádl, Stanislav (Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2023)
Objevování nových léčiv je v současné době do značné míry racionálním procesem. Přesto v sobě zahrnuje často prvky náhody a také osobního angažování vědců, kteří se na něm podílejí. Je kombinací příběhů lidí a příběhů procesů, směsicí historie a někdy až detektivních zápletek. A tato jedinečná kniha, nemající v současné literatuře obdobu, se snaží tyto zajímavé aspekty pro čtenáře rozkrýt. Autorem je odborník zabývající se celoživotně výzkumem v oblasti originálních i generických léčiv. Kniha je ale psána tak, aby poskytla vyvážený poměr mezi fakty a samotným příběhem popisujícím různá úskalí a nečekané zvraty, které se při vývoji léčiv mohou stát. Vzhledem k charakteru knihy jsou v klíčových případech uváděny pro pochopení textu nezbytné chemické vzorce. Kniha však poskytuje poutavé čtení i pro čtenáře bez chemického, farmaceutického nebo lékařského vzdělání. Kniha si jistě najde své čtenáře jak mezi studenty chemie, farmacie, nebo medicíny, tak i mezi širokou veřejností, která v posledních letech projevuje o oblast farmacie zvýšenou pozornost.
Registre
Res. angl., čes.
Skratky
Keywords: prípravky farmaceutické; látky účinné; rozprávanie; vynálezy; vynálezcovia; práce populárne