Hodnocení ohroženého dítěte a rodiny : praktický průvodce a nástroje - Pemová, Terezie; Ptáček, Radek, 1975-; Polák, Vladimír (Grada Publishing, 2024)
Publikace představuje ucelený teoretický a metodický koncept hodnocení (ne)naplňování potřeb dětí a (ne)kompetence pečujících osob. Tato teorie je doplněna o praktické nástroje a postupy, které lze použít při práci s konkrétními klienty. Materiál se věnuje evidence based vyhodnocení jednotlivých potřeb dětí a kompetence rodičů tak, aby mohla být stanovena úroveň ohrožení dítěte opravňující orgány ochrany dětí intervenovat do rodinného života a zároveň toto hodnocení umožňovalo stanovit odpovídající intervenční strategie. Nástroje jsou bezplatně dostupné v online verzi na webové stránce www.prodite21.cz a dovolují stanovit iniciální a závěrečnou úroveň ohrožení dítěte a nekompetence pečujících osob, definovat cíle a kroky směřující ke zlepšení kvality života dítěte a k posílení rodičovských kompetencí, sledovat vývoj případu v čase i generovat písemnosti a dokumenty, které jsou v oblasti ochrany dětí nezbytné k interdisciplinární spolupráci. Kniha je určena nejširšímu spektru odborníků, kteří pracují s ohroženými dětmi a jejich rodinami, zejména pak sociálním pracovníkům/pracovnicím, opatrovnickým soudcům/soudkyním, zdravotnickým a školským pracovníkům/pracovnicím, odborníkům/odbornicím z neziskového sektoru, ale i tvůrcům/tvůrkyním sociální a rodinné politiky.